Praha schválila zavedení dynamického nákupního systému pro informační technologie. Počítače, software i poradenství, to vše plánuje nově nakupovat pomocí elektronické aukce. Zastupitelstvo dnes uložilo radě připravit veřejnou zakázku na zavedení tohoto systému.

Nákupem pomocí elektronických aukcí Praha ušetří nemalé peníze, především u pravidelně se opakujících nákupů zboží a služeb kde se cena stále mění. Dojde i ke zjednodušení celého procesu. Do systému budou moci vstupovat i jednotlivé městské části, které by díky němu mohly ušetřit náklady na informatiku.

Možná jste zaznamenali kritiku, že do systému se, ale nemůže zařadit každá firma, ale pouze ta, která za poslední tři roky dokázala splnit zakázky na hardware za nejméně 40 miliónů a za pět let v oblasti služeb za 20 miliónů korun. Tato kritika je dle mého názoru naprosto lichá Organizace velikosti pražského magistrátu prostě nemůže nakupovat hardware a služby od firem o 2-3 pracovnících. Součástí dodávky je kromě nejnižší možné ceny nutná i podpora a záruka do budoucna v podobě „next business day“ atp.

Osobně vidím podporu tohoto materiálu jako dobrý krok začátku dát pražský magistrát do pořádku. Bude teď potřeba hodně práce a nákupů, aby se stal bezpečným a hodným 21. století. Na magistrátu totiž například běží ještě desítky počítačů s Windows XP, které již více let nemají podporu a jsou doslova nebezpečné.

Držím v tomto novému řediteli IT palce!