Moderní doba přináší moderní řešení. Jedním z nich je i carsharing. Magistrátu hl. m. Prahy se podařilo ve spolupráci s Asociací českého carsharingu po dvouleté práci dokončit webové stránky, které umožňují využívat carsharing na území hlavního města.

Carsharing je sdílení automobilů, kde si každý registrovaný uživatel pomocí moderní aplikace vůz vyhledá a zarezervuje kdekoli v Praze. Sdílení aut je vhodný pro lidi, kterým by se kvůli malé frekvenci využívání nevyplatí automobil vlastnit. V praxi to znamená, že oproti provozování vlastního vodila se sníží investiční a provozní výdaje a ve městě vznikne větší množství parkovacích míst. Dle předpokladů může jeden moderní sdílený automobil díky efektivnímu využití nahradit až 10 soukromých auto.

Rezervaci lze provést například přímo na stránkách  http://mapa.ceskycarsharing.cz/  či přes aplikaci u poskytovatele. Možnost vyzvedávání a vrácení vozidel bude v modrých a fialových zónách placeného stání. V průběhu rezervace, kdy je vozidlo vypůjčeno zákazníkem, už nemá povolení parkovat v modrých a fialových zónách. To se opět aktivuje v okamžiku ukončení rezervace, čímž se vůz znovu zobrazí na zmíněné mapě či aplikaci pro dalšího uživatele.

Cílem je nabídnout jednoduchou, výhodnou a ohleduplnou službu mobility. Lidé, kteří
potřebují auto pouze občas, mají díky carsharingu k dispozici různorodý vozový park. V západní Evropě carsharing představuje profesionální službu s adresným provozovatelem a všemi specifiky, která zaručují kvalitu a široké možnosti využití.